Як зберегти гроші під час війни


Історія грошей


Колись людство легко обходилось без грошей – товари та послуги обмінювались на інші за усною домовленістю. Але ощадливі або кмітливі люди навчились накопичувати майно, яке було неможливо носити з собою. Так з’явився еквівалент для розрахунків – гроші.

Перша згадка терміну «гроші» знайдена в Месопотамії на клинописних табличках, що датуються 3000 роком до н.е. Спочатку в якості грошей використовували коштовні товари – хутро, зброю, мушлі каурі, прикраси із золота та срібла. Згодом благородні метали стали відливати в формі монет. Паперові гроші з’явилися в Китаї за часів династії Сун, яка правила від 10 до 13 століття н.е. В Європі банкноти вперше випустив банк Швеції в 15 сторіччі.

У наш час існує близько 150 офіційних валют - національних та загальних, на кшталт євро. Традиційно вони забезпечені матеріальними резервами та регулюються державами. У 1990 роках з’явилися спроби створити цифрову валюту, а в 2009 році був запущений біткойн. Зараз кожен бажаючий може купити криптовалюту за гривні просто онлайн.

Переваги та недоліки криптовалют

Криптовалюти мають кілька безперечних переваг в порівнянні з традиційними:
  • Збереження інформації в блокчейні: кожна операція разом з іншими формує блоки, з яких складається безперервний ланцюг. Кожен блок має криптографічне посилання на попередній, тому підробити або скасувати запис майже неможливо.
  • Випуск та обіг регулюються автоматично, без адміністрування людьми, без центрального сервера та жодних матеріальних активів, тому вилучити з обігу чи заборонити криптовалюту важко (хоча КНР це зробила).
  • Криптовалюту можна придбати за звичайні гроші, отримати за надані товари та послуги, в якості благодійного внеска або як позику, без посередників або за допомогою онлайн-майданчиків.
Головний недолік криптовалют – це брак інформації та досвіду в більшості людей. Деякі остерігаються шахрайства. Деякі думають, що не мають зайвих грошей для експериментів, і взагалі це «не на часі». Але не даремно в 2022 році була започаткована глобальна ініціатива United24, в рамках якої країни, бізнес та приватні особи роблять пожертви на підтримку України під час війни, в тому числі  в криптовалюті. Протягом першого тижня було зібрано понад $25 млн.

Як зберегти або відкласти гроші

Це питання для багатьох завжди було нелегким, а під час війни стало ще складнішим. Зараз купувати нерухомість чи відкривати депозит здається більш ризикованою ідеєю, ніж в мирні часи. Але гроші, які лежать «під матрацом», теж не приносять прибутку; тож, ретельно подумайте, як ними розпорядитись.

Якщо ж ви не маєте великих заощаджень, а дохід складається з заробітної плати, універсальні поради фінансових аналітиків стануть у нагоді:
  1. Почніть фіксувати всі доходи та витрати, якщо у вас ще немає такої звички. Доведеться навчитись записувати всі, навіть дрібні операції. Існує кілька комп’ютерних програм чи мобільних додатків, які в цьому допоможуть. Результат того вартий і навіть може вас здивувати.
  2. Коли ви дізнаєтесь, що і як витрачаєте, подумайте, де можна заощадити. Не треба вводити жорсткий режим економії на життєво необхідних товарах та послугах, який вганятиме вас у депресію. Але дещо можна купувати за кращою ціною про запас, а від деяких звичок легко відмовитись.
  3. Перед тим, як купити щось досить дороге, почекайте 48 годин. Можливо, ваше рішення зроблене під впливом моменту. Або ви знайдете аналогічний товар чи послугу за кращою ціною. У будь-якому випадку, не термінові речі почекають два дні.
  4. Обов’язкові витрати, такі як оренда житла чи комунальні послуги, навпаки, робіть вчасно. Тоді несподіване відключення електрики чи онлайн-банкінгу, які зараз можливі в будь-який момент, не заскочить вас зненацька.
  5. Почніть відкладати 10% доходу відразу, як отримуєте зарплату. Можна налаштувати автоматичний переказ на окремий рахунок, або орендувати банківське сховище, де зберігати готівку чи банківські метали. Можна слідкувати за курсом і робити заощадження в традиційній чи криптовалюті.  
  6. Поставте ціль, на яку відкладаєте гроші. Спочатку це може бути «фінансова подушка». Вважається, що нею є сума грошей на півроку, впродовж яких ви залишаєтесь без доходу. Але щоб її розрахувати, треба помножити на 6 суму щомісячних витрат, а не доходів.
  7. Витрачайте частину прибутку на благодійність - Всесвіт за це віддячить. Просто зараз це означає регулярно донатити на ЗСУ, які захищають вас та ваші гроші. Але контролюйте процес – це може бути 5% чи 50%, головне – ця сума має бути обрана свідомо.
Фінансовий рік в деяких країнах починається не в січні. Тож, почніть новий особистий етап керування фінансами просто зараз.

Партнерський матеріал