На фестивалі самовираження «Burning Man» загинула людина.

На фестивалі самовираження «Burning Man» загинула людина.

В пустелі Невади закінчився фестиваль радикального самовираження «Burning Man», який відбувається вже 30 років. Він проходив з 27 серпня по 4 вересня і зібрав близько 70 тисяч відвідувачів в пустелі Блек Рок.

"Burning Man" - це фантастична подія посеред пустелі, наповнена арт-інсталяціями, тематичними таборами, езотеричними ритуалами та напівоголенними тілами. Тут можна зустріти безліч зірок або технічних геніїв, таких як Ілон Маск та Марк Цукерберг. Наприклад, цього року на фестивалі засвітилося багато моделей-ангелів Victoria's secret. Кожного року фестиваль відбувається навколо певної тематики. Головною темою Burning Man в цьому році стали релігійні вірування та ритуали.

 


Українці також розбили табір на фестивалі під назвою «Куренівка», де влаштовувалися вечірки та перформанси в козацькому стилі. Центральна частина табору називалась Майдан. Окремо були облаштовані курені для житла з душовими, кухнями та їдальньою.

 

Нагадаємо, що вперше інсталяція з України на Burning Man була презентована в 2015 році, вона називалася «Love». Пізніше її перевезли в Одесу.



В останній день фестивалю за традицією спалюють велетенську скульптуру людини та храм. Проте в цьому році на фестивалі дійсно згоріла людина.
Під час спалення головної скульптури, 41-річний Аарон Джоел Мітчелл силою прорвався через кордони охрани і застрибнув у палаючий арт-об'єкт. Пожежники намагались витягнути його з багаття, але не вдалося зробити це достатньо швидко, оскільки частини інсталяції падали. Лише після того, як вся конструкція впала, вдалося дістати тіло чоловіка. Постраждалого доставили на вертольоті в найближчу лікарню, проте лікарі констатували його смерть. Медики заявили, що в крові Мітчелла не було слідів алкоголю.