Як знання класичної музики допоможе створювати якісну і різноманітну електронну музику?


Як знання класичної музики допоможе створювати якісну і різноманітну електронну музику?

Музика супроводжувала людство від початку його зародження. Протягом цього часу вона змінювалась, пристосовувалась до культур, відображала нові горизонти сприйняття світу. У тій чи іншій мірі ми знайомі з різноманітними напрямами музичного мистецтва: класика, рок, джаз, блюз, кантрі…

Музика пробуджує почуття і спогади завдяки ритму, гучності і насиченості звуку. Більшість з нас запам’ятовує мелодію за висотою звуку між нотами. З нею ж ми асоціюємо певні образи, емоції і думки. За даними останніх досліджень музика одночасно запускає різні частини мозку, які між собою зазвичай ніяк не взаємодіють.

Сильний зв'язок між частинами мозку створює відчуття ритму. При відповідній частоті звуку активуються нейрони. А створювані в головному мозку нейронні зв’язки справляють позитивний вплив на працездатність і якість життя в цілому.


 

Навіщо потрібно займатися музикою? Яке значення має класична музика для професійних музикантів і аматорів?

Звучання декількох тонів звуку відкриває неймовірну особливість музики – гармонію. Сприйняття темпу, ритму, еквівалентності октави і гармонійний слух властиві тільки людському мозку. Кожна культура відзначається своїм набором гам і мелодій: не скрізь мажорний лад викликає радість, а мінорний – тугу. Створені протягом століть класичні шедеври не втратили своєї актуальності. Більше того – вони стали підґрунтям для музичних експериментів та імпровізацій, натхненням сучасних музикантів.

Класична музика має глибоку історію і велику кількість мелодій, які ми здатні розпізнати з перших нот. Наш мозок сприймає мелодії залежно від октав. Їх звучання і зміст упродовж віків перетікало в емоційний стан народів і націй та стало частиною колективного підсвідомого. Так, багато сучасних електронних композицій або кавери знаменитих класичних хітів викликають вже відомі почуття і емоції. Це дозволяє швидко налаштувати слухачів на певний емоційний лад.

Музичні твори стимулюють відділи мозку, які відповідають за пам'ять, мову і рухові функції. Ця особливість музики безпосередньо використовується під час реабілітації людей після інсульту, лікування хвороби Альцгеймера, деменції і багатьох інших захворювань. Музика також впливає на соціальне сприйняття.

З часом музичні тренди змінюються, з’являються нові форми музичного вираження. При цьому знання класики допомагає:

  • заряджатися певним настроєм для розвитку творчої фантазії;
  • черпати креативні ідеї з фольклору;
  • опиратися на багатство прикладів темпу, ритму і тональності;
  • винаходити нечувані звуки, тембри, що відповідають урбаністичному настрою;
  • подолати бар’єр між «легкою» і «серйозною» музикою.

Чи потрібен репетитор музики і чому краще займатися з раннього віку?

Вивчати музику самостійно і без інструмента практично неможливо. Особливо якщо у вас недостатньо мотивації. У цьому випадку допоможе приватний репетитор, який підбере навчальну програму з урахуванням ваших запитів і музикальних даних. Педагог порадить, який музичний інструмент вибрати, як правильно з ним взаємодіяти. З викладачем ви не просто вивчите ноти, а й навчитесь об’єднувати їх в акорди, потім – у повноцінні музичні твори.

Щоб навчитися творити власну музику, потрібно пройти довгий шлях навчання, «спроб і помилок». Починати краще з раннього дитинства. Прослуховування негучної ритмічної мелодії під час навчання є каталізатором творчих навичок. Діти, які з 5-8 років почали займатися музикою, краще вчать іноземні мови. Також музика впливає на частини мозку, які відповідають за здатність до довіри, співчуття та співпраці. Таким чином, музикальність допомагає вчитися, відчувати, запам’ятовувати і розуміти один одного.

Музичні інструменти при цьому допомагають прокачати концентрацію і багатозадачність. Репетитор гри на гітарі може надихнути на професійну кар’єру гітариста. Освоїти техніку виконання класичних творів допоможе репетитор з гри на фортепіано. У будь-якому разі викладач дасть необхідну базу, щоб виконувати будь-які мелодії самостійно і відчути їх звучання.

Регулярні заняття з репетитором спонукають:

  • розвинути музикальний слух і смак, відчуття ритму та інші важливі навички;
  • довести до автоматизму базові вміння взаємодіяти з інструментом;
  • цілеспрямовано працювати над труднощами;
  • розширювати практичний досвід;
  • надихатися прикладом педагога.

Що може дати музика кожному з нас і чому ніколи не пізно її вивчати?

Класична музика, як і історія людства, має глибоке доісторичне коріння. Це культурна універсалія, яка діє на людину як наркотик і запускає взаємодію різних частин мозку. Мелодія у цьому впливі відіграє головну роль. Різні культури і нації віками вкладали в мелодії певні емоції та соціальні ритуали. У класиці і фольклорі відобразилась ментальність, духовні цінності народів.

Вивчення музики завжди буде корисним, оскільки:

  • покращує комунікацію і взаєморозуміння;
  • підвищує соціальну адаптацію;
  • розвиває математичні, мовні, творчі та інші здібності;
  • покращує роботу мозку в цілому, а також пам'ять, концентрацію, швидкість реакції;
  • піднімає настрій і допомагає боротися зі стресом/

Інформацію підготувала Анастасія М. репетитор гри на фортепіано.

Вибирай репетитора музики, програмування та ін. предметів: https://buki.com.ua.


Партнерський матеріал