Заняття танцями та музикою: вибираємо або поєднуємо



Гармонійний розвиток дитини складається з поєднання трьох рівноцінних складових – інтелект, фізична активність і творчість. Двом першим аспектам сучасні батьки приділяють чимало уваги. А ось творчий напрямок часто переходить до другорядної категорію та обмежується малюванням і ліпленням з пластиліну. У цій статті ми визначимо в чому користь занять музикою та танцями.

Кращий час для старту

Ще ненароджена дитина, перебуваючи в утробі матері, починає розрізняти певні звуки. Це відбувається на 18-му тижні, а на 24-му маля вже реагує на голос мами. Всі звуки будуть приглушеними, оскільки плід оточений рідиною. Прослуховування класичної музики під час вагітності ніяк не вплине на розвиток слуху чи інтелекту, але якщо ці мелодії приємні для мами, то її гарний настрій передається малюкові. Слід уникати занадто гучного звучання та різких перепадів звуку.
 
Вперше реагувати на музику дитина починає приблизно в 4-6 місяців, а в рік виконуватиме ритмічні прості рухи (підіймає ручки). Найкращий вік для початку навчання музиці та танцям – це 3-5 років. Але можливості для старту у кожного малюка різні. Одні легко передають і утримують заданий ритм, а в інших немає такого вродженого вміння, але це не є непереборною перешкодою. Добре організоване навчання допоможе сформувати правильне сприйняття ритму та розвинути музикальний слух. Від викладачів потрібні професіоналізм, доброзичливе ставлення та увага до кожного учня. Батьки сприяють формуванню інтересу до таких занять. А починаємо з простих речей:

  • Домашні концерти. Діти зазвичай люблять співати та плескати у долоні в такт музиці. Завдання дорослих – заохочувати їх прагнення. Наприклад, організувати веселі домашні концерти. У них беруть участь не тільки малюки, а й дорослі. Дитині буде цікаво відчути себе справжнім артистом. Гарний костюм, дитяча косметика та легкий парфум допоможуть створити особливий, святковий образ. Замовити все необхідне можна на сайті інтернет-магазину Панама: https://panama.ua/categorys/180783.
  • Власний музичний простір. Формуємо домашню фонотеку, до якої входять твори різних жанрів – від класики до джазу. Відвідуємо або переглядаємо в інтернеті (в умовах карантину) концерти та музичні вистави, які призначені для дітей відповідного віку, а потім обговорюємо побачене.

  • Відповідально ставимося до побажань дитини. Деякі батьки вважають, що для залучення до мистецтва досить купити іграшковий інструмент. Але отримавши в подарунок барабан, бубон або гітару, дитина не зможе самостійно відтворити жодної мелодії. Це буде просто веселий шум, який підніме малюкові настрій. Відвідування підготовчих музичних класів з 3-4-х років дозволяє розвинути почуття ритму та слух, правильно підібрати інструмент, та розпочати основне навчання з 6 років. Завдання такої школи полягає перш за все в підготовці музикантів-аматорів (а не професіоналів) і слухачів з високим рівнем культури та навичками творчого мислення. Уроки корисні для розвитку пам'яті, просторового мислення, різних рухових функцій, правильної координації.



Розставляємо пріоритети

Часто батьки стоять перед вибором – танці або музична школа. Такі творчі напрямки можна поєднувати, але з урахуванням ряду факторів. Перш за все – це інтереси самої дитини, а також здатність витримувати досить великі емоційні та фізичні навантаження.

Танцювальні уроки дозволяють отримати користь з підвищеної активності дитини, сприяють її фізичному розвитку, формують правильну поставу, вміння тримати рівновагу, а також позбавлять від певних комплексів, навчать працювати в команді.
 
Сьогодні подібних гуртків і студій досить багато, тому основними аргументами для вибору зазвичай є рекомендації знайомих і прийнятна ціна навчання. Але є ряд факторів, які обов'язково варто враховувати:

  • Кількість учнів. Чим більше дітей у гуртку або студії, тим менше уваги буде приділятися кожній дитині. Буває так, що для збільшення доходів педагог набирає занадто багато учнів. У такому випадку в центрі уваги опиняються танцюристи, у яких необхідні рухи добре виходять з першого разу. А ті, хто потребує неодноразового повторення швидко втрачають інтерес до навчання.

  • Зручний режим роботи та можливість відвідування уроків батьками. Дорослим доведеться водити дітей на танцювальні заняття. Тому розклад повинен відповідати вашим можливостям і режиму дня дитини, щоб вона не пропускала уроків без особливих причин. Зазвичай, батьків запрошують бути присутнім на першому уроці. Але цього недостатньо, тому дорослі можуть відвідати будь-яке заняття за своїм бажанням і підтримувати постійний контакт з викладачем.



Користь танців для дорослої людини

У світі музики та танцю дитина відчуває себе щасливою та вільною. Якщо вона виявляє щиру цікавість до подібних занять, надайте їй можливість проявити себе в цій сфері. Теж саме можна сказати й про дорослу людину, адже на користь танців психологи приводять шість аргументів:

  • З точки зору медицини навантаження під час заняття танцями дають оптимальне тренування серцю, посудинам, м'язам і суглобам тіла.

  • Людей, що вміють красиво ходити, видно здалека. На них хочеться обернутися, на них хочеться бути схожим. Якщо ви навчитеся танцювати, то вже красиво ходити ви точно зможете.

  • Танці роблять людину сміливішою і відкритою. Ключове слово, що характеризує поведінку того, що вміє танцювати людини, це свобода. Свобода рухів, свобода спілкування, свобода мислення.

  • Більше половини сучасних людей мають проблеми з хребтом. Танці виробляють правильну осанку і сприяють оздоровленню хребта.

  • Регулярне заняття танцями навчить вас "чути" музику, розбиратися в ній, відрізняти фокстрот від вальсу, самбу від мамби. Розвивається почуття ритму, він стане частиною вашого життя.

Усі ми любимо нові знайомства, готові придбавати нових друзів і однодумців. Танці сприяють цьому. Але буває і більше – деякі на танцях знаходять свою любов.

Партнерський матеріал