Сучасні гаджети для розумного будинку


Керування пристроями освітлення можливе не лише за допомогою звичних клавішних вимикачів, але і за допомогою дистанційного контролю. Для цього використовують розумні вимикачі світла для систем розумного будинку, як один із видів сучасних гаджетів для спрощення життя. Прилад приймає сигнал від смартфону чи пульту дистанційного керування, а далі відповідно до отриманого сигналу відбувається вмикання чи вимикання світильника. Це особливо зручно для тих, хто постійно хвилюється з приводу того, чи не забули вони вимкнути світло, і прагне спростити використання освітлення максимально.

Особливості і види розумного вимикача світла

Вимикач світла для розумного будинку складається з двох основних компонентів:
  • Передавач. Це власне вимикач, всередині якого передбачений міні-електрогенератор. Коли на нього приходить команда зі смартфона чи іншого гаджета, генератор створює незначний електроімпульс. В подальшому він перетворюється в радіосигнал і відправляється на приймач для опрацювання.
  • Приймач. Це невелике реле, яке розташоване поряд зі світильником. Також може встановлюватися в розподільний щит чи безпосередньо в прилад освітлення. Приймач отримує сигнал від передавача, замикаючи чи розмикаючи електричний ланцюг. Також цей прилад фіксує інформацію про виконання команд, які передаються на контролер розумного будинку чи смартфон.
Інтелектуальний вимикач може використовуватися як основний для керування світлом, а також як додатковий в комбінації з клавішним приладом.

Монтувати передавач можна куди завгодно. Настінний розумний вимикач світла — популярний варіант. Як правило, він відрізняється плоскою формою і може бути переносним або кріпитися безпосередньо на стіну чи іншу рівну поверхню. Практично всі варіанти такого електротехнічного приладу не потребують дротового підключення, однак деякі окремі моделі можуть вимагати під’єднання нульового дроту.

В розумних вимикачах передача інформації проходить з використанням різних технологій: Wi-Fi, Bluetooth, ZigBee, Z-Wave. Останні дві маловідомі звичайним користувачам, хоча широко представлені на ринку. Їх особливість заключається в застуванні контролера, котрий відповідає за зв’язок смартфону з приймачем.

Окрім максимального контролю приладів освітлення, техніки, автоматичних жалюзі, інтелектуальний пристрій може виконувати ряд інших задач:
  • Вмикання і вимикання світла по графіку. Це можна використовувати, як будильник або в якості профілактики вторгнення крадіїв при вашій відсутності вдома.
  • Реакція на зміну освітлення і активність в кімнаті. Гаджет самостійно вмикає світло, коли в кімнаті стає надто темно або в неї заходять, а також вимикає, коли нікого більше немає.
  • Регулювання рівня світла. Це відноситься до моделей, які додатково обладнані димерами. Важливою умовою можна назвати використання світильника, який підтримує таку функцію, а також лампочки, яка підлягає регулюванню.

Вибір відповідного вимикача проводять з урахуванням потрібних функцій і можливостей налаштування.

Як вірно обрати розумний вимикач світла?


При виборі розумного виробу враховуйте такі фактори:
  • З’ясуйте наявність в житлі Wi-Fi чи інших можливостей для підключення до інтернету.
  • Наявність корисного функціоналу, сумісність з лампочками, з датчиками руху чи освітлення. Це дозволить розширити сферу використання приладу.
  • Для удосконалених гаджетів, які планується розташовувати у вологих приміщеннях або на відкритому повітрі, обов'язково враховуйте рівень захисту від вогкості, поривів вітру. Існують спеціальні моделі, які розраховані на роботу в складних умовах.
  • Якщо монтаж вимикача запланований у стандартний короб, то вигляд останнього не має особливого значення. Однак важливо, щоб прилад по розмірам відповідав габаритам підготовленої ніші.
  • При виборі автоматичного вимикача, який буде встановлюватися на стіні, варто звертати увагу на його зовнішній вигляд — колір, форму і наявність підсвітки.
  • Зверніть увагу на якість продукції. Краще віддавати перевагу перевіреним виробникам — Legrand, Elko EP, Jung. Уважно оглядайте прилад — якісна модель зазвичай має гладку поверхню, чіткі лінії, охайні вузли, які легко розбираються.
  • Надійні бренди зазвичай пропонують свою продукцію в комплекті з кріпленнями і защіпками. Важливо, щоб до товару була додана інструкція поскладанню і монтажу.
Розумні вимикачі світла — це надійний помічник, який дозволяє значно полегшити використання приладів освітлення і розширити їх звичний функціонал.

Партнерський матеріал