Massive Attack закодували «Mezzanine» в ДНК і перевидали його у вигляді аерозолю



Навесні цього року гурт Massive Attack на честь 20-річчя з моменту виходу свого програмного альбому «Mezzanine» закодувала його в ДНК. Зараз видання доступне у вигляді балончика з чорною матовою фарбою.
 
Деяка кількість аерозолів містить закодований в ДНК альбом, а це значить, що в кожному з них буде близько мільйона копій лонгплеера.

«Це креативо! Однак навряд чи аерозоль з вбудованим ДНК стануть використовувати художники, які хочуть зберегти анонімність», - поділився ґрафітник і учасник гурту Роберт Дель Найя.
 
Складний процес кодування роз'яснив доктор Роберт Грасс з фірми TurboBeads: «Цифровий потік бітів альбому (нулі і одиниці) спочатку були переведені в 901,065 послідовностей ДНК (A, C, T і G), кожен довжиною 105 символів. Потім ці індивідуальні секвенції були синтезовані хімічно, щоб вийшов синтетичний зразок ДНК, який повністю відтворює цифровий потік бітів альбому».
Потім, щоб «гарантувати стабільність інформації», секвенції ДНК були закапсуловані в «синтетичні скляні скам'янілості», додані в саму фарбу. За словами доктора Грасса, кожен з балончиків «містить, щонайменше, 0,1 мікрограма синтетичного ДНК, що еквівалентно 1 млн. копій альбому».
 
Поки незрозуміло, чи реально прослухати альбом в подібному форматі. Але такий ексцентричний вибір можна пов'язати з теорією про те, що Дель Найя це Banksy.