28 липня - День Української Державності

28 липня - День Української Державності
28.07.2023
4376
Традиційно в календарі 28 липня був День хрещення Київської Русі, встановлений на честь пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира. Вважається, що київський правитель в 980 році здійснив реформу релігії, яка значно вплинула на підвищення ролі нашої держави в міжнародних відносинах, розвиток писемності, архітектури та мистецтва.

Нещодавно ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар, за яким день святого Володимира тепер припадатиме на 15 липня. Але в 2021 року Указом Президента України, підписаним під час урочистостей до тридцятої річниці незалежності, 28 липня був оголошений Днем Української Державності.

Метою відзначення свята є закріплення зв'язку між сучасними українцями та їхніми предками, які протягом багатьох поколінь будували державу для українського народу. Це свято призначено для виховання у всіх громадян України розуміння того, що наш народ має багатовіковий досвід у державотворенні, власну культуру, самобутність та український характер.


Президент України Володимир Зеленський цього року привітав країну словами:
«День Української Державності. День Хрещення Русі. Вільний Київ. Україна, яка ніколи не віддасть своєї волі. Наші герої, які захищають свободу України. Наші цінності. І наша єдність – усіх українців та українок.
Зараз, як і більш ніж тисячу років тому, наш цивілізаційний вибір – єднання зі світом.
Вибір України – бути силою у світовій історії. Мати право на свою національну історію – свого народу, своєї землі, своєї держави. І наших дітей – усіх майбутніх поколінь Українського народу. Обовʼязково переможемо!
Я вітаю вас із Днем Державності України!
Вітаю з Днем Хрещення Русі-України!
Слава Україні!»



Що ж до інших свят – 30 липня відзначається Міжнародний день друзів.