Лікар призначив антибіотик: важливі правила, яких потрібно дотримуватися при прийомі ліків

Підвищення температури тіла, кашель, нежить — поширені симптоми сезонних застудних захворювань. З їхньою появою багато жителів України починають самостійно лікуватися та безконтрольно приймати препарати, внаслідок чого не спостерігається покращення самопочуття. Хвороба продовжує прогресувати, стан здоров'я погіршується. Це найпоширеніший наслідок самолікування. Щоб уникнути описаної ситуації, необхідно відразу за перших ознак застуди звертатися до фахівця.



Чому важливо проконсультуватися з терапевтом, пройти огляд та діагностику? Тільки лікар може правильно визначити природу захворювання та призначити ефективне лікування.

Симптоми застуди викликані вірусами або бактеріями. Програма лікування залежить від збудника. Найчастіше до ГРВІ приєднується бактеріальна інфекція. У таких ситуаціях застосовують антибактеріальні препарати, що впливають на життєдіяльність хвороботворних мікроорганізмів. Їх треба також правильно підібрати. Досить часто призначають антибіотик Азитроміцин, що пригнічує активність і проліферацію грампозитивних, грамнегативних бактерій, анаеробів. Його, як і інші антибактеріальні препарати, слід приймати за призначенням лікаря.

Про інші особливості лікування антибіотиками читайте далі.

Дотримуйтесь кратності та часу прийому

При лікуванні антибактеріальними препаратами важливо витримувати однакову кількість годин між прийомами. Це дозволяє підтримувати оптимальну концентрацію діючої речовини у крові.

Антибіотик призначили тричі на добу? Не вживайте його на сніданок, обід та вечерю, а намагайтеся щоразу витримувати паузу тривалістю 8 годин. Рекомендували приймати препарат двічі? Отже, перерва між прийомами має становити 12 годин. Наприклад, забезпечте надходження ліків о 8:00 та 20:00. Точні інтервали вкаже лікар.

Дотримуйтесь тривалості застосування і не припиняйте медикаментозну терапію достроково.

Курс лікування антибіотиком залежить від діагнозу та тяжкості стану. Найчастіше рекомендована тривалість прийому антимікробних препаратів становить 5–7 днів, при складних клінічних картинах — 10–14. Тривалість лікування визначає лікар, пацієнту важливо дотримуватись усіх рекомендацій.

Після початку антибіотикотерапії самопочуття різко покращало, а на другий-третій день симптоми хвороби зовсім зникли? Не переривайте призначений курс, як це робить багато хто. У разі припинення надходження активної речовини бактерії можуть адаптуватися та продовжать розмножуватися, внаслідок чого відбудеться рецидив.

При прийомі антибіотиків не стає краще? Є можливість, що препарат був призначений неправильно. Відсутність поліпшення самопочуття свідчить, що мікроорганізми стійкі до діючої речовини. У такому разі пацієнта спрямовують на здавання бактеріального посіву. На основі результатів діагностики спеціалісти призначають ефективний препарат. Здача бактеріального посіву ― найправильніше рішення перед початком антибіотикотерапії.

Уважно прочитайте інструкцію до препарату

Майже для кожного антибіотика характерна певна залежність від їди. Одні рекомендується пити до їжі, інші – під час, треті – після їди. Цю інформацію виробник лікарського засобу вказує на інструкції.

Чим краще запивати антибактеріальні препарати? Винятково чистою водою без газу. Не рекомендується запивати антибіотики такими напоями, як:
  • молоко;
  • кефір, ряжанка та інші кисломолочні продукти;
  • чай, кава, какао;
  • сік.
Якщо є винятки, про це пише виробник лікарського засобу в інструкції.



Подбайте про мікрофлору кишечника і роботу ШКТ ― приймайте пробіотики

Антибіотики одночасно пригнічують життєдіяльність корисних та хвороботворних бактерій. При такому впливі організм слабшає, страждає природна мікрофлора кишечника, яка має значний вплив на імунну систему. Для відновлення лікарі призначають пробіотики або дієту. Не варто ігнорувати їх рекомендації, потрібно своєчасно та регулярно приймати комплекси корисних бактерій, що нормалізують мікрофлору кишечника.

Партнерський матеріал