Після поразок в Лізі Європи «Динамо» поступилося «Шахтарю» в українському «Ель Класіко»: причини останніх невдач команди Луческу

Коли перед початком позаминулого сезону Луческу, за влучним висловлюванням одного із вболівальників, здійснив своєрідний футбольний камінг-аут — тобто очолив найзапеклішого ворога «Шахтаря», таке рішення вже зовсім немолодого тренера зрозуміти не міг ніхто. Завдяки цьому «Динамо» тоді перебувало у повній… (самі знаєте де). Лише нерішучість Скрипника та футболістів його «Зорі» дозволили киянам попри поразку в останньому турі ковалівському «Колосу» з ганебним рахунком 0:2 залишитися на другому рядку у турнірній таблиці. Гра команди відповідала результатам. Треба було щось міняти. І власники клубу брати Суркіси вирішили запросити до тренерського керма колишнього багаторічного наставника гірників.


Мірча Луческу, фото з Wikipedia.org

Вони зійшлись — «Динамо» та Луческу 

Фанати з обох боків категорично не сприйняли такого повороту, а майже всі букмекери України абсолютно не вірили в успіх Містера та приймали ставки на термін його відходу з клубу. На початках все дійсно було не дуже добре. А після болючої поразки в українському класичному протистоянні, коли «Шахтар» розбив «Динамо» з рахунком 3:0, здавалося, що завершення роботи румунського фахівця у київському гранді вже не за горами. Фанати готувались бойкотувати матчі «Динамо» та переглядали огляд за оглядом різноманітних гральних закладів, щоби було чим себе зайняти замість відвідування поєдинків улюбленої команди.

Але поступово справи пішли на краще. Луческу не тільки вивів «Динамо» в груповий етап Ліги Чемпіонів вперше за багато років, але й зрештою тріумфував у чемпіонаті країни. Таким чином, колишній наставник «Шахтаря» заткнув рота недоброзичливцям і міг спокійно йти на покій у статусі героя. Та Луческу вирішив залишитись. А потім був перерваний через агресію східного сусіда чемпіонат та старт нової першості попри продовження війни.

В поточному сезоні всі проблеми «Динамо», які накопичувались роками, дали про себе знати. Потрапити в груповий етап Ліги Чемпіонів не вдалося, а в Лізі Європи в далеко не найскладнішій групі на киян очікувало повне фіаско — 4 поразки у 4 матчах. В чемпіонаті — взагалі повна катастрофа. Команда загубилася у середині турнірної таблиці, а в очному протистоянні з найпринциповішим суперником на гравців «Динамо» не можна було дивитися без жалю. Рахунок 1:3 не повною мірою відображає хід поєдинку. «Шахтар» був більш свіжим, краще вмотивованим та просто набагато сильнішим. Тому без проблем переміг підопічних свого колишнього тренера. Що далі, яка глибина прірви, у яку стрімко падає славетний клуб?

Коли причини невдач лежать на поверхні 

Зараз «Динамо» та Луческу вичерпали весь потенціал свого співробітництва. Справа у тому, що румунський фахівець свого часу відмовився підсилювати склад та вирішив досягти успіху з наявними виконавцями досить посереднього рівня. В результаті він майстерно використав усі їхні можливості у своєму першому, тріумфальному сезоні. Але, здається, перелік тактичних ігрових схем просто закінчився. Крім того у гравців пропала мотивація, та й війна зробила свою справу. Сьогодні «Динамо», на жаль, нагадує вичавлений лимон. Для підсилення потрібні свіжа кров та нові ідеї. Здається, це зрозуміли вже всі.

Партнерський матеріал