Вивчення польської мови в ігровій формі

Не обов’язково нудьгувати за підручником та граматичними вправами, вивчаючи польську. Дорослі і діти можуть вчити іноземну мову за допомогою захопливих ігор, інтелектуальних чи рухливих. Так краще запам’ятовується лексика, вимова і навіть граматика.

Для маленьких дітей такий метод найбільш дієвий, оскільки оснований на улюбленому для них виді діяльності. Але й дорослим непогано розвантажувати мозок та невимушено закріплювати пройдений матеріал у нетиповій, розважальній формі.

Букі
Підготовлено за підтримки маркетплейсу Букі

6 популярних ігор для вивчення польської мови


Флеш-картки Polska

Настільна гра від видавництва English Student, яка містить 500 друкованих карток, що стосуються 25 розмовних тем. З одного боку картки знаходиться слово з транскрипцією, а з другого – переклад та контекст його вживання. До карток додаються інструкції щодо 6 можливих видів ігор, які можна проводити з картками, а також поради стосовно застосування інтервального методу повторення слів. Гра розрахована на вивчення розмовної польської рівня В1-В2.

Кубики історій

Настільна гра для дорослих та дітей віком від 6 років. Вам пропонують 9 кубиків з різними зображеннями на гранях, які треба пов'язати в цілісну розповідь. Можна грати удвох або на швидкість в команді. Підходить для користувачів мови середнього рівня. Гра особливо корисна для дітей, оскільки допомагає розвивати уяву і творче мислення.

DOMOsoft

Мобільний додаток-гра для вивчення лексики і фонетики початкового рівня. За допомогою карток і озвучки від носія мови можна вивчати польський алфавіт, основні іменники, прикметники та дієслова, що вживаються у повсякденному мовленні. Насправді тематика слів дуже широка: від кольорів та цифр до музичних інструментів, побутової техніки та офісного інвентарю. До того ж  ви відразу тренуєте правильну вимову.

У грі є картинки, до яких потрібно вибирати слова за асоціаціями. Якщо ви вже трохи освоїли базову лексику, можна скласти тест на перевірку орфографії. Додаток однаково хороший як для дорослих, так і для школярів.

BaBaDum

Цікавий інтерактивний сайт для вивчення іноземних мов, який стане в нагоді дорослим та дітям. Користувачі можуть обирати серед 5 варіантів ігор, основаних на аудіовізуальному сприйнятті. Наприклад, вибрати потрібне зображення до прослуханого тексту; розкидані літери скласти в слово, яке позначається відповідним
зображенням тощо.

Серед мов меню є українська. Тематика слів стосується середнього рівня. Загалом ви зможете освоїти 1500 слів з різних тем.

FunEasyLearn

Додаток для розважального й корисного навчання. Тут можна запам’ятовувати не лише слова, а й ідіоми, вимову та правила побудови речень. І все це за допомогою веселих ігрових завдань. Контент добирається відповідно до віку користувача. Отож ви можете у кінцевому підсумку вивчити 6000 слів із 200 тем та 1250 фраз із 120 тем. Рівні складності – В1-С1. З додатком можна освоювати як розмовну польську для подорожей, так ділову мову для бізнесу.

Nemo

Популярний додаток, в якому знайдуться навчальні матеріали для користувачів всіх рівнів – від початкового до просунутого. Є англомовна та російськомовна версії. За допомогою карток можна виконувати вправи на переклад. Одна з рідкісних функцій – студія запису, де можна записати свою вимову слів і порівнювати її з вимовою носія, поступово позбуваючись акценту.

Букі
Підготовлено за підтримки маркетплейсу Букі

Чому іноземну мову важливо вивчати з раннього віку?

У віці 4-5 років дитяча пам'ять досить гнучка і дозволяє сприймати нову інформацію без запинок та вагань. Адже дитина навіть не усвідомлює, що таке мовний бар’єр. Тоді закладається первинний фундамент для подальшого сприйняття мов. Тому можна і навіть добре вивчати з дитиною не одну, а дві чи три іноземні мови (скажімо, англійську і польську). Малюк неусвідомлено зіставляє ці мови, порівнює їх з рідною і будує асоціативні розумові ланцюжки.

Іноземна мова входить до переліку обов’язкових предметів на ЗНО. Хоча польської у цьому списку немає, знання цієї мови відкриває додаткові можливості:
  • отримання карти поляка та переїзд до Польщі;
  • здобуття вищої освіти і диплома європейського рівня;
  • участь в програмах обміну і стажування в Польщі;
  • перспектива отримання хорошої високооплачуваної роботи та розвитку кар’єри;
  • відкриття власної справи та співпраця з польськими партнерами.
Партнерський матеріал