5 цікавих професій, які завойовують світ – версія Jooble

5 цікавих професій, які завойовують світ – версія Jooble
08.08.2023
4390
Неймовірна швидкість розвитку технологій та автоматизація процесів ставлять чимало викликів перед спеціалістами різних галузей. Останні десятиліття принесли нам нові сфери діяльності, які вимагають від фахівців пошуку нових шляхів розвитку, навичок та підходів. Сьогодні ми розглянемо п'ять цікавих професій, які можуть стати популярними у найближчому майбутньому. До речі, якщо вам цікава робота Словенія або в іншій країні світу, на сайті Jooble щодня публікуються свіжі вакансії.

Завжди актуальні сфери: в яких напрямках з’являються нові можливості роботи?

Дослідження показують, що сьогодні є ряд галузей, які завдяки діджиталізації, віртуалізації та автоматизації отримують нові напрями роботи:

  • IT – розробки останніх десятиліть спричинили вихід таких професій, як аналітики даних, розробники VR-додатків, експерти з кібербезпеки, інженери штучного інтелекту тощо.
  • Екологія та охорона природи – свідомість суспільства про серйозність екологічних проблем зростає, тому ми маємо потребу в експертах з відновлюваної енергетики, альтернативних джерел палива та ефективного використання ресурсів.
  • Освіта – останні 3 роки вже неможливо уявити навчання без онлайн-платформ та допоміжних інструментів, а отже потрібні будуть фахівці зі створення курсів, методичних матеріалів під мобільні застосунки та сайти, інтерактивних вправ для самостійного опрацювання.
  • Медицина – розвиток медичних технологій змінює підходи до лікування та діагностики, тому ця сфера матиме гостру потребу у фахівцях з біотехнологій, генетики, штучного інтелекту, надання дистанційних консультацій та лікування тощо.

Фахівці, які хочуть вибрати вакансію в цих сферах, повинні звернути увагу на те, що робота вимагає постійного навчання та здібностей до адаптації. Нові вузькі спеціалізації тут з’являються щороку, тому щоб зберегти свою конкурентоспроможність, необхідно приділяти час аналізу ринку праці та розвитку професійних навичок.

Професії майбутнього: які спеціальності починають набирати оберти?

Разом з експертами компанії Jooble нижче ми хочемо розповісти про 5 нових професій, пов‘язаних з перерахованими сферами. Вони мають великий потенціал для розвитку та популярності у майбутньому.

№1. Інженер штучного інтелекту

Інженер AI сьогодні є однією з найбільш перспективних спеціальностей, адже ми бачимо як штучний інтелект вже потроху впроваджується в галузі програмування, фінансів, медицини тощо. Фахівці займаються наступним:
  • розробляють та впроваджують системи ШІ;
  • створюють інтелектуальні алгоритми, які дозволяють системам аналізувати дані, робити прогнози, розпізнавати об'єкти, мову тощо;
  • займаються вдосконаленням моделей машинного навчання;
  • керують інфраструктурою для створення продуктів AI.
Робота зі штучним інтелектом вимагає глибоких знань у програмуванні, робототехніці, машинному навчанні, аналізі та ін. Навчитися роботі з AI можна в університеті або за допомогою курсів, професійної літератури. Найкращі програми бакалаврату та магістратури пропонують Массачусетський технологічний інститут, Стенфордський та Каліфорнійський університети.

№2. Інженер-еколог 

Професія інженера-еколога спрямована на розв'язання екологічних проблем та збереження природних ресурсів. До основних обов’язків входять:
  • вивчення та моніторинг стану довкілля;
  • оцінка даних про стан навколишнього середовища та прогнозування наслідків людської діяльності;
  • створення екологічних технологій (напр. ефективних методів очищення води та повітря, утилізацію відходів).
Зараз одними з найактуальніших проблем в екології є промислові та машинні забруднення, глобальне потепління та криза перероблення сміття. 

№3. Оператор роботизованої хірургії

Про роботизовану хірургію відомо поки що небагато, тому знайти роботу у цій сфері складно. Однак, людство вже бачило приклад керованого джойстиком робота Da Vinci. На основі цієї системи в США створено понад 3000 роботизованих асистентів, які виконують дезінфекцію, установки затискачів, аспірацію та інші задачі під час операцій.

Ідея полягає в тому, що керовані хірургами роботи проводитимуть складні операції з мінімальними втручаннями. Операторам також потрібно буде адаптувати дії машини, залежно від інформації про стан пацієнта, зібраної з медичних приладів та датчиків. До речі, в Києві та у Львові вже ведуться деякі розробки у телехірургії.

№4. Розробники навчальних програм у VR

Віртуальна реальність у майбутньому буде активно залучатися в освіті. Технологія дозволить створювати спеціальні світи, де користувач буде переживати різні сценарії та ситуації з метою відпрацювання практичних навичок. Наприклад, симуляція операцій, водіння автомобілів, проєктування будівель тощо.

Розробники займатимуться створенням концепції та інтерфейсу програм, написанням інтерактивних сценаріїв, візуалізацій та навчальних завдань. Іншим обов’язком буде тестування та інтеграція технологій на різних пристроях.

№5. Сіті-фермер

Сіті-фермер – це спеціаліст, який займається вирощуванням рослин у міських умовах, де ресурси та простір для фермерської діяльності обмежені. Сьогодні ця професія вже набуває популярності в США та Європі. Фахівці вирощують овочі, фрукти, ягоди та інші рослини на дахах будівель або у спеціально обладнаних вертикальних фермах.

Сіті-фермери сьогодні роблять акцент на екологічність своїх методів вирощування, тому вони використовують мінімальну кількість хімічних добрив та пестицидів. Учені вірять, що ця професія є великим кроком до безвідходного виробництва. Культури, вирощені в місті, будуть закривати частину потреб населення, а сміття перероблятиметься для виготовлення електроенергії, елементів садівницького інвентарю та ін.

Партнерський матеріал