Тревел-шоу Україною Олександра Терена «Відвал ніг або All інклюзив»

Тревел-шоу Україною Олександра Терена «Відвал ніг або All інклюзив»
15.02.2024
2403

13 лютого стартував YouTube проєкт «Відвал ніг або All інклюзив» з ведучим Олександром Тереном. Нове тревел-шоу – не просто розважальне, адже підіймає проблеми інклюзивності та безбар’єрності.*

Хто такий Олександр Терен?

Військовий Олександр Будько з позивним «Терен» отримав поранення в серпні 2023 року на Ізюмському напрямку, в результаті чого залишився без нижніх кінцівок. Після протезування та повернення в цивільне життя написав книгу, взяв участь в Іграх Нескорених, виступає зі стендапом, а головне – активно підіймає питання соціалізації ветеранів, інклюзивності та безбар’єрності. Терен став світовою сенсацією, коли взяв участь у виступі United Ukrainian Ballet під час гастролей в США. Сара Джесіка Паркер зараз знімає фільм про українського воїна. А він знімає своє тревел-шоу.


Про що шоу «Відвал ніг або All інклюзив»

Олександр Терен подорожує Україною та досліджує міста на безбар’єрність з друзями - Машою Єфросиніною, Володимиром Дантесом, Сашею Зарицькою, блогером Однією Правою та іншими. Олександр та гості, сидячи у кріслах колісних, відвідують найбільш відомі туристичні маршрути, пам’ятки, музеї. Проєкт має акцентувати увагу представників бізнесу та держави на вирішенні питань безбарʼєрності, зняти напругу в суспільстві у відношенні до інклюзії і, звісно, показати людям з інвалідністю та їх родинам, що подорожувати Україною реально.

«Бездіяльність урядовців породжує діяльність громади. Хотілося б, щоб ініціатив як «Відвал ніг» було значно більше, бо влада – це є народ. Тому в мене навіть текст про це є, де я писав, що все, що робиться в державі в нас, все робиться народом, тому що ми є владою. Поки ти сам нічого не зробиш, то ніхто цього не буде робити замість тебе.

Я вірю, що люди, які дотичні до цієї проблеми, люди, які отримали інвалідність, чи мали інвалідність до цього, вони почнуть дещо по-іншому, можливо, з гумором ставитись до якихось проблем, викликів в своєму житті і побачать, що все не так погано. Адже людина має дуже великий вибір можливостей перед собою, незважаючи на те, чи вона на кріслі колісному, чи на протезах, чи взагалі абсолютно здорова,» - каже Олександр Терен.


Першим гостем шоу став стендапер Василь Байдак. Він каже: «Це супер потужна ініціатива, тому що важливо аби люди чи то на кріслі колісному, чи то із протезуванням, чи то із порушенням зору, порушенням слуху, повною втратою зору чи слуху могли вільно пересуватися містом. І взагалі, це ініціатива, яка показує те, наскільки міста деякі не готові до цього, але крім усього вона ще й пропонує якісь шляхи до вирішення.  Не варто говорити про його соціально важливу місію, адже,  я думаю, що глядачі і ті, хто будуть це читати, вони і так розуміють, наскільки цей проєкт важливий.  Плюс мені подобається, що все зроблено в гумористичному напрямку, тобто це все на такому приємному вайбі, що інформацію сприймати взагалі ще простіше і ще легше»

Перший випуск шоу вже набирає перегляди.

*Інклюзія, або інклюзивність — процес включення всіх, в тому числі людей з інвалідністю, в активне суспільне життя.

Безбар’єрність — забезпечення рівних прав та можливостей, в іншому сенсі також подолання внутрішніх (психологічних) та зовнішніх (фізичних) бар’єрів.


Дивіться також ремікс Jalsomino на трек ТНМК – «Знайди мене».