ARTEFACT зробить «Звуки Чорнобиля» доступними для всіх музикантів світу


В найближчий час бібліотека «Звуки Чорнобиля» з'явиться у вільному доступі. Кожен зможе почути звучання Чорнобиля, а музиканти з усього світу зможуть використовувати бібліотеку, щоб надати своїм новим музичним творам постапокаліптичну атмосферу Зони відчуження.
 
«В рамках проекту ARTEFACT ми записали характерні для Зони звуки: тріск дозиметра, скрип Колеса огляду, шум Рудого лісу, технічні звуки, відлуння, шум течії тощо. У самих незвичайних локаціях Зони відчуження - в градирні, місті Прип'ять, енергоблоках ЧАЕС - ми не тільки записували звуки Зони, а й надали нового звучання відомим мелодіями. Характерні для цих місць реверберація і частотно-фазові спотворення надають музиці неповторний характер і допомагають передати атмосферу Чорнобиля », - розповідає автор арт-проекту ARTEFACT, артист медіатворчості RASSVEТ Валерій Коршунов.

 
Музиканти вже записали першу частину звуків для бібліотеки, і зараз йде робота в студії. Зі звуків створюють музичний конструктор - бібліотеку семплів, яка буде викладена у відкритий доступ на одному з музичних сервісів. Реліз заплановано на середину листопада 2018 року.
 
За прогнозами експертів музичної платформи, бібліотека «Звуки Чорнобиля» матиме великий попит у світовій музичній громадськості. Використовувати семпли можна буде безкоштовно, але з обов'язковим посиланням на авторів - проекту ARTEFACT.

Довідка:
У Чорнобильській зоні відчуження українські та міжнародні художники вперше представили світу об'єкт медіамистецтва - діджитал-скульптуру ARTEFACT, яка за допомогою штучного інтелекту буде спілкуватися з користувачами.
 
На основі бібліотеки «Звуки Чорнобиля» буде створений саундтрек до цієї скульптури.
 
Головна ідея міжнародного культурно-соціального проекту ARTEFACT - закликати до свідомого споживання і поширенню інформації. Сьогодні через загальне перенасичення інформаційного простору, фейкових новин і постправди для кожного другого слабка медіаграмотність стає найважливішою проблемою. Активація ARTEFACT в Зоні відчуження повинна привернути увагу світової спільноти до цієї проблеми.