Італійська піца vs. Українська піца: основні відмінності

Італійська піца vs. Українська піца: основні відмінності
30.07.2024
343
Піца є стравою, яку полюбляють у всьому світі. Де б ви не були, яку країну не відвідали б - завжди в меню кафе і ресторанів знайдете різні види піци. З року в рік кухарі створюють нові рецепти піци, тому вже важко і перерахувати їх усі. Тим більше піцу можна їсти не тільки в піцеріях та ресторанах, а і замовляти доставку піци в Івано-Франківську додому або в офіс. 

Піца - італійська класика 


Піца вважається стравою, яка має італійське коріння. Народилася вона в Неаполі, та вважалася їжею для бідняків. Це був хлібний корж, змащений олією та заправлений овочами або залишками риби. Але все змінилося у 1889 році, коли Неаполь відвідала вінценосна родина: король Умберто Перший і королева Маргарита Савойська. 

Тобі був запрошений місцевий піцайоло Рафаель Еспозіто разом з дружиною. У спробах догодити королівській родині, вони приготували аж три види піци. 

Від однієї з них Маргарита Савойська була просто у захваті! Це була патріотична піца, яка за своїм зовнішнім видом символізувала кольори італійського прапора. Томати - це червоний колір, моцарела - білий, а свіжа гілочка базиліку - зелений. 

Сьогодні залежно від регіону Італії, де ти перебуваєш, місцеві піцерії запропонують два види тіста для піци. 

  1. Неаполітанська піца має формат тіста більш м’який. Сама піца круглої форми з високими бортами. Ці бортики утворюються завдяки повітрю, яке переміщується з середини до країв під час роботи з тістом. Класична неаполітанська піца готується на прісному тісті, яке складається з джерельної води, борошна, натуральних дріжджів і солі. За традицією до неаполітанської піци вам запропонують лише два варіанти соусів. 
  2. Римська піца має більш хрустке та тонке тісто. Ще однією особливістю піци з Риму є використання різноманітних начинок: сирі кабачки, картопля, гриби, які кладуть на сире тісто та запікають разом у дуже гарячій печі. Температура печі для римської піци сягає 300 градусів за Цельсієм. 



Піца в Україні та інших країнах


Завдяки тому, що страва дуже проста та смачна, свою піцу готують у кожній країні та регіоні. Найбільш дотримуються італійських рецептів приготування піци регіони, які знаходяться поруч з Італією. Це Франція, Греція, Іспанія. 

Українська піца вже буде значно відрізнятися від класичної італійської. Часто вона має товстішу скоринку. Також дуже сильно відрізняються і начинки. Оскільки можуть використовуватись різноманітні комбінації:

  • Наприклад, на манір піца з пепероні, м’ясо курки, ананас, ковбаски, овочі.
  • З класичними продуктами для нашого регіону: гриби, кукурудза, оливки, копчені ковбаски, морепродукти.
Також дуже популярна в Україні Гавайська піца. Це піца, яка готується з білого соусу, м’яса курки, ананасів, сиру. 

Вибір між італійською класичною піцою та іншими різноманітними стилями залежить від особистих уподобань та відповідного настрою. Головне, що цю страву люблять всі і є можливість експериментувати.

Інформація розміщена на правах реклами

Лайфстайл KISS FM: ще більше цікавого