Переможця визначив фотофініш: у Запоріжжі відбувся півмарафон

У Запоріжжі 20 жовтня вже третій рік поспіль відбувся міжнародний півмарафон 3rd Zaporizhstal Half Marathon, організований компанією Run Ukraine. Переможцями цьогорічного Запорізького півмарафону стали спортсмени міжнародного рівня Роман Романенко та Валентина Кілярська.

Міжнародний півмарафон 3rd Zaporizhstal Half Marathon об’єднав на різних стартах майже 2000 бігунів. До козацької столиці завітали понад 750 любителів бігу з інших міст України, а також атлети з семи країн: Білорусі, Словаччини, США, Німеччини, Туреччини, Індонезії та Росії. Проведенню півмарафону не завадив навіть туман, який цього дня опустився на Запоріжжя. Через нього бігуни майже не бачили пам'яток міста, але вони відчували потужну підтримку запорізьких уболівальників, яка спостерігалася упродовж усієї дистанції і мотивувала на нові рекорди. 

Вперше у Запорізькому півмарафоні взяла участь така кількість елітних спортсменів: за перемогу на різних дистанціях змагалися 17 українських елітних атлетів та атлеток.


На головній дистанції Запорізького півмарафону – 21.0975 км – боротьба за перемогу була справді запеклою. Від самого старту тут сформувалася група з п’яти лідерів, очолювана Миколою Нижником. Втім, уже з 5 км ця група скоротилася до двійки, яка складалася з Миколи Нижника та Романа Романенка. Три чверті дистанції Роман Романенко сидів за спиною у Миколи Нижника, і до самого фінішу вболівальники не могли спрогнозувати, хто ж з атлетів переможе. На фінішній прямій на останніх 400 метрах бігуни влаштували справжній двобій і одночасно розірвали фінішну стрічку з часом 1:04:14. Лише фотофініш показав, що переможцем 3rd Zaporizhstal Half Marathon став Роман Романенко. Третє місце з часом 1:06:26 посів попередній рекордсмен Запорізького півмарафону Артем Казбан, чий рекорд траси – 1:05:35 – тримався з 2017 року до сьогодні.

"Суперник стимулював бігти швидше, бо від самого початку я не розраховував на такий темп, – поділився Роман Романенко. – Вже на трасі я зрозумів, що ми біжимо на рекорд траси. Два роки тому, 2017 року, я посів у Запоріжжі друге місце, а тепер дуже радий перемогти".

Серед жінок же безперечна лідерка визначилася від самого початку. Переможниця Tavria V Odesa Half Marathon 2019 Валентина Кілярська, так само, як і у вересні в Одесі, бігла практично без суперниць, серед бігунів-чоловіків. Оскільки Валентина Кілярська планувала встановити рекорд траси, який водночас став би її personal best, їй допомагав особистий пейсмейкер Павло Верецький. Так бігунці вдалося подолати усі 21.0975 км Запорізького півмарафону за 1:14:00, оновивши попередній рекорд траси майже на 4 хвилини. П'ятьма хвилинами пізніше другою фінішувала Катерина Карманенко з часом 1:19:05, і майже одразу за нею третьою фінішувала переможниця цьогорічного Київського марафону Наталія Семенович з часом 1:19:18.

"Сьогодні бігти було простіше, аніж в Одесі, адже попереду завжди був пейсмейкер. Підтримка була майже упродовж усієї траси. Це дуже надихало, – розповіла переможниця Запорізького півмарафону Валентина Кілярська. Я просто бачила, як біжу все швидше й швидше з кожним кілометром, це все завдяки підтримці. Мріяла вибігти з 1:15:00, а вийшло на хвилину швидше".

Призовий фонд цього року склав 124 000 гривень, що майже удвічі більше від минулорічного. По п’ять призерів серед чоловіків та жінок на головній дистанції отримали винагороду від 2500 до 8000 гривень. Також Валентина Кілярська та Роман Романенко отримали додатковий приз у 5000 гривень за оновлення рекорду траси. Окрім цього, троє бігунів отримали додатковий бонус за час, кожен по 5000 гривень: Роман Романенко, Микола Нижник та Валентина Кілярська. 

Також були нагороджені призери у семи вікових категоріях. Найстаршим учасником на півмарафонській дистанції став 71-річний Микола Лещенко, який подолав 21.0975 км за 1:54:14.

Також півмарафонську дистанцію подолав учасник на інвалідному візку Дмитро Васільцов з Шостки.

Окрім головної дистанції півмарафону, бігуни також могли взяти участь забігах на інші дистанції: Zaporizhstal Run 10 km, Rexona Mini Marathon 4.2 km, естафеті Under Armour 3x5+6.0975 km, а також у командному забігу, де кожен з чотирьох членів команди мав подолати повний півмарафон.

На дистанції Zaporizhstal Run 10 km з часом 31:21,5 переміг срібний призер цьогорічного Одеського півмарафону Павло Верецький. Лише за кілька годин до власного старту він пейсив Валентину Кілярську на півмарафонській дистанції, що не завадило йому здобути перемогу. Серед жінок з часом 39:27,5 перемогу здобула Ольга Донченко.

Разом з іншими бігунами свої дистанції на 3rd Zaporizhstal Half Marathon долали ряд відомих людей: ведучий телеканалу "Прямий" Слава Варда, учасник 4 сезону "Зважені та щасливі", який схуд майже на 70 кг, Дмитро Завоюра, банкір Костянтин Кошеленко, блогерка та дієтологиня Євгенія Прохоренко, блогерка Влада Мурашко.

Для наймолодших учасників були організовані дитячі забіги, які завдяки співпраці компанії Run Ukraine з Міністерством освіти і науки України були безкоштовними. Усього в них взяло участь близько 400 дітей.

Zaporizhstal Half Marathon організовується у Запоріжжі вже третій рік поспіль. Він був заснований у 2017 році, і це наймолодший етап Бігової Ліги Run Ukraine Running League, яка об’єднує шість бігових заходів у п’яти містах України. Бігуни, які за підсумками сезону набрали найбільшу кількість очок, отримають нагороду у 20 000 гривень.

Цьогоріч Запорізький півмарафон закриває сезон Run Ukraine Running League 2019, і вже після підведення підсумків Бігової Ліги, яке відбудеться за кілька тижнів, стане відомо, хто ж став переможцем цього сезону.  Напередодні 3rd Zaporizhstal Half Marathon рейтинги з великим відривом очолювали Андрій Лапко та переможниця Run Ukraine Running League 2017 Надія Воронченко.

"Я щиро радію з того, що фінальний етап Бігової Ліги, Zaporizhstal Half Marathon, відбувається саме в Запоріжжі, – ділиться генеральний менеджер Run Ukraine Дмитро Черніцький. Погодьтеся, у цьому є певний символізм: нові рекорди, нові перемоги, нові звитяги – і все це в одному з найгероїчніших міст України, яке століттями плекає розумних, сильних та вільних людей. Я переконаний, що з кожним роком кількість бігунів на Запорізькому півмарафоні зростатиме. Відчути це місто зсередини, просякнути його духом та величною історію, пробігти легендарною Хортицею та не менш легендарною ДніпроГЕС – я б сказав, що це священний обов’язок кожного бігуна. Це все про зміну світогляду та руйнування стереотипів. Не бійтеся відкривати для себе Україну".

Незмінним титульним партнером Запорізького півмарафону вже третій рік поспіль залишається компанія "Запоріжсталь".

"Zaporizhstal Half Marathon – це найкраща нагода для того, щоб закохатися у біг. Тут усе сприяє вдалому старту в фановий спорт: насичений красивими краєвидами маршрут, класна атмосфера підтримки та позитивна енергетика учасників та вболівальників. Спорт дарує радість та оптимізм, надихає на перемоги та самовдосконалення. Ми раді, що ці круті емоції гості та городяни проживають у нашому гостинному Запоріжжі, на напівмарафоні, який став візитівкою та традицією міста. Ми бачимо, що поступово з кожним роком спільнота прихильників спорту в Запоріжжі зростає, а отже фанові спортивні івенти, що відбуваються за спонсорської підтримки "Запоріжсталі", досягають своєї мети", – зазначив директор з капітального будівництва та інвестицій "Запоріжсталі" Олексій Лебедєв.

Місто активно сприяло проведенню 3rd Zaporizhstal Half Marathon. До організації Запорізького півмарафону 20 жовтня долучилися 11 екіпажів швидкої допомоги, 24 волонтери Червоного Хреста,  4 екіпажі "MotoHelp" та близько 110 працівників поліції. 

"Рух – це життя! – переконаний міський голова Запоріжжя Володимир Буряк. – Я дуже радий, що напівмарафон у Запоріжжі відвідала така велика кількість учасників та глядачів. Цей день став справжнім святом спорту для містян та перевіркою на міцність та витривалість для бігунів. Чудово, що з кожним роком все більше запорожців обирають здоровий спосіб життя та спорт. Дякую організаторам, спортсменам і глядачам Zaporizhstal Half Marathon 2019!"

Бігове свято 3rd Zaporizhstal Half Marathon не обмежилося одним днем, адже учасники півмарафону розпочали підготовку задовго до головного старту 20 жовтня, і компанія-організатор півмарафону Run Ukraine усіляко сприяла підготовці бігунів.

Зокрема у рамках підготовки до 3rd Zaporizhstal Half Marathon було проведено серію з п’яти безкоштовних відкритих бігових тренувань Open Run Days, яка стартувала ще 7 вересня. Тренування проходили щосуботи на різних локаціях Запоріжжя, і упродовж шести тижнів бігуни встигли потренуватися у трьох парках: Дубовому Гаю, парку Перемоги та парку Трудової слави. Це сприяло не лише їхній належній підготовці до головного старту, але і формуванню у Запоріжжі певної бігової спільноти, яка розвиватиметься надалі та популяризуватиме бігову культуру в місті та поза його межами.

Також 28 вересня у Запоріжжі компанією Run Ukraine вперше було організовано тестовий забіг Long Training, у якому взяли участь 44 бігуни. Long Training – це різновид тестового тренування, яке дозволяє бігунові випробувати себе у форматі змагання, оцінити свою готовність до великого забігу та проаналізувати слабкі місця у підготовці.

Давай #бігтиразом!

Переможці та призери 3rd Zaporizhstal Half Marathon 2019:

Zaporizhstal Half Marathon 21.0975 km

Чоловіки:

1. Роман Романенко – 1:04:14

2. Микола Нижник – 1:04:14

3. Артем Казбан – 1:06:26

4. Богдан Семенович – 1:06:47

5. Вадим Рогозовський – 1:07:19

Жінки:

1. Валентина Кілярська – 1:14:00

2. Катерина Карманенко – 1:19:05

3. Наталія Семенович – 1:19:18

4. Юлія Тарасова – 1:22:54

5. Марія Радько – 1:23:29

 

Zaporizhstal Run 10 km

Чоловіки:

1. Павло Верецький – 31:21,5

2. Валентин Марієвський – 33:34,8

3. Вадим Сапа – 34:25,3